Zdena Cháru so spoluhráčmi z Bostonu prijal prezident Obama

24.01.2012 Celý región

WASHINGTON 24. januára (WEBNOVINY) - Hokejisti klubu Boston Bruins v pondelok navštívili Biely dom, kde ich ako posledných víťazov Stanleyho pohára prijal prezident Spojených štátov amerických Barack Obama.

Líder USA nezabudol spomenúť vo svojom príhovore ani slovenského kapitána Bruins Zdena Cháru, keď pripomenul jeho výšku. "Neexistuje lepší obraz dominancie Bruins ako najvyšší hráč v histórii NHL. Nechám vás, milí hostia hádať, kto to je. Zdeno Chára dvihol na ľade vo Vancouveri Stanleyho pohár a som presvedčený, že vyššie trofej nad zemou v rukách niekoho nemohla byť," povedal podľa Boston Herald pri prijatí Obama.

"Bol to výnimočný deň. Je veľkou cťou, ak vám americký prezident prejaví uznanie ako tímu i ako jednotlivcovi. Mám z toho veľmi dobré pocity," uviedol Zdeno Chára.

Americký prezident vyzdvihol aj prínos Brada Marchanda. "Sezónu začal až vo štvrtej formácii, ale v posledných piatich zápasoch dosiahol päť gólov," pochválil Obama 23-ročného krídelníka. Nemal som presnú predstavu čo ma tam čaká, bol som mierne zaskočený. Bol to veľmi vzácny moment, zároveň však zábava. V momente, keď pán prezident hovoril o mne, Zdeno Chára ma zozadu mierne postrčil," reagoval Marchand pre portál nhl.com.

"Audienciu vnímame ako zavŕšenie dlhej cesty za ziskom Stanley Cupu. Zároveň to je pre nás veľká motivácia obhájiť tento úspech. Bolo mi cťou zavítať do Bieleho domu," vyhlásil kouč Bostonu Claude Julien.

Obama vyzdvihol schopnosť tímu okolo kapitána Zdena Cháru vyrovnať sa s početnými zraneniami a športovo potiahnuť za jeden povraz.

V napínavej finálovej sérii si "medvede" poradili s Vancouverom 4:3 na zápasy, pričom až do záverečného duelu platilo "Môj dom, môj hrad".

V rozhodujúcom meraní síl zvíťazili hostia v pomere 4:0 a ukončili tým 39-ročné čakanie na zisk najviac cenenej hokejovej relikvie.

"Bola to zábava, urobil som si zopár fotiek a zároveň som sa nadýchal americkej histórie. Nikdy som si nemyslel, že sa mi naskytne takáto šanca, o to viac som si ju však vychutnal," povedal Kanaďan Patrice Bergeron.

Nie pre všetkých hráčov bola však pozvánka prestížnou záležitosťou. Brankár Tim Thomas, jeden z dvoch Američanov, ktorí v drese Bostonu zasiahli do finálovej série a ktorý získal trofej Conna Smytha pre jej najužitočnejšieho hráča, sa z politických dôvodov rozhodol vynechať návštevu Bieleho domu. "Som presvedčený, že federálna vláda stratila kontrolu nad mnohými vecami, čo ohrozuje práva, slobodu a majetok ľudí," zareagoval na Facebooku na svoju absenciu Thomas.

Kapitán Bruins Zdeno Chára sa o rozhodnutí spoluhráča dozvedel len v pondelok ráno. "Rozhodol sa to urobiť a je to jeho záležitosť," komentoval Chára.

Medzi pozvanými hosťami bol aj senátor za štát Massachusetts John Kerry, ktorý prijatie "medveďov" sledoval s čerstvým zranením v tvárovej časti hlavy. Popredný politik Demokratickej strany si z nedávneho hokejového duelu odniesol monokel a zlomený nos.
 

Vyberte región